Verlichting van jeuk bij honden
Marina G DierenartsJeuk is echt een symptoom dat het leven van je hond flink kan veranderen. Je hond snel verlichting geven is van groot belang om het comfort van je hond te verbeteren.
Als je hond jeuk heeft, dan weet je dat! Hij houdt je 's nachts wakker met het constante geklop van zijn achterpoot terwijl hij krabt, wanneer hij of zij probeert de jeuk te verlichten. Jullie kunnen er allebei gek van worden.
Het is dus belangrijk om te herkennen dat je hond last heeft van jeuk (pruritus) en om de jeuk zo snel mogelijk te verhelpen.
Is jeuk bij honden ernstig?
Dat hangt ervan af. Het hangt met name af van de oorzaak natuurlijk, maar ook van de intensiteit en de frequentie van de jeuk. Sommige honden hebben af en toe jeuk, maar niet erg hevig, terwijl andere voortdurend krabben of likken, waardoor ze niet kunnen spelen of zelfs slapen. Wat een nachtmerrie voor je hond en dus ook voor jou. Hoewel krabben een van de belangrijkste verschijnselen van jeuk is, is het zo dat het verlichten van jeuk zich op andere manieren kan uiten dan alleen krabben. Misschien merkt je het volgende aan jouw hond:
- Overmatig vachtverzorging: likken of zelfs bijten op één plek
- Langs meubels schuren om moeilijk bereikbare plekken te “krabben”
- Met de kop schudden
- Met de kont over de grond schuren
De jeuk kan zo erg zijn, dat honden niet kunnen stoppen met krabben, waardoor extra huidschade kan ontstaan. De huid kan dan vrij gemakkelijk geïnfecteerd raken, omdat honden een wond proberen schoon te likken met een mond vol bacteriën.
De oorzaak van de jeuk moet dus worden opgespoord, want als de oorzaak niet onder controle is, zal de jeuk terugkomen en blijft je hond eronder lijden. De meest voorkomende oorzaak van hondenjeuk zijn vlooien, dus je kunt het onderzoek beginnen door de vacht van je hond zorgvuldig te controleren. Ga ook even na wanneer je je huisdier voor het laatst preventief hebt behandeld. Om alle oorzaken van jeuk uit te sluiten, is het belangrijk om advies te vragen aan je dierenarts. De belangrijkste oorzaken zijn huidparasieten (niet alleen vlooien), huidinfecties (bacterieel of gist) en allergieën. De behandeling hangt natuurlijk af van de oorzaak.
Wat kun gebruiken om jeuk te verlichten?
Jeuk is geen specifiek verschijnsel van één ziekte; veel huidaandoeningen kunnen leiden tot jeuk, en sommige, zoals huidinfecties, reageren niet zo goed op verzachtende maatregelen alleen. Daarom is het aanpakken van de oorzaak een belangrijk onderdeel van de behandeling van jeuk. We raden je aan om je dierenarts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen. Doe dat zeker, als de symptomen niet verbeteren of zelfs verergeren na een week of twee behandelen. Hoe dan ook, het blijft belangrijk om een gevoelige huid te ondersteunen. Dit kan worden bereikt met producten uit 2 hoofdcategorieën: uitwendige niet-medicinale producten (huidverzorgende producten) en geneesmiddelen.
Huidverzorgingsproducten om de jeuk te verlichten en het ecosysteem van de huidbarrière te versterken
Huidverzorgingsmiddelen brengen hun werkzame bestanddelen daar waar ze nodig zijn en ondersteunen op die manier de rode en gevoelige huid. Shampoos kunnen worden gebruikt om het gebied te reinigen en vuil, afval en allergieverwekkers te verwijderen. Dat is goed, maar met het uitspoelen van de viezigheid, verdwijnen ook de werkzame stoffen. Producten, zoals mousses, worden niet uitgespoeld en dat betekent dat de ingrediënten langer in contact blijven met de huid voor een langere nawerking. Voor de beste resultaten is het altijd goed om de huid op drie manieren aan te pakken. We moeten niet alleen de buitenste lagen (de opperhuid) kalmeren en beschermen, maar we willen de huid ook voeden en versterken zodat ze haar werk als belangrijkste beschermer van het lichaam kan blijven doen. Daardoor kan de balans van de beschermende micro-organismen zich herstellen voor een compleet en gezond ecosysteem van de huidbarrière. Producten met ophytrium kunnen waardevol zijn om de huid van je hond te kalmeren en tegelijkertijd de beschadigde huidbarrière te versterken en de aanhechting van potentieel ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen. Je kunt kiezen uit shampoo of mousse voor toepassing op het hele lichaam en uit pads voor hulp bij gevoelige gebieden.
In het geval van een huidinfectie wordt aangeraden om antiseptische producten te gebruiken, omdat kalmerende producten de bacteriën die jeuk veroorzaken niet kunnen uitschakelen (zie hieronder).
Medicijnen tegen jeuk en/of huidontsteking
Deze producten zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van een dierenarts. Er kunnen uitwendige, orale of injecteerbare medicijnen voor je hond worden voorgeschreven om de symptomen onmiddellijk te verlichten. Afhankelijk van het gebruikte product kan het enkele uren tot een dag duren voordat de jeuk is verminderd en de huid gekalmeerd is.
Behandel de oorzaak voor een effect op lange termijn
Zodra je dierenarts de oorzaak van de jeuk heeft vastgesteld, kun je samen een plan opstellen voor de behandeling ervan.
Effectieve parasietenbestrijding
Een regelmatige, preventieve bestrijding van parasieten is essentieel voor alle honden om jeuk te voorkomen. Het is zelfs nog belangrijker voor honden die gevoelig zijn voor vlooienbeten (vlooienallergie). Vergeet niet om alle honden en katten in je huishouden te behandelen! Bij een vlooienprobleem moet ook de omgeving (je huis, schuur, auto, etc.) behandeld worden.
Allergieën
Als allergieën de oorzaak van jeuk zijn, moet je eerst samen met je dierenarts op zoek naar de allergieverwekker(s). Allergieën bij honden vallen uiteen in drie hoofdcategorieën: vlooienallergieën (zoals hierboven besproken), omgevingsallergieën - bekend als atopische dermatitis - (bijv. pollen, gras) en voedselallergieën.
Bij voedselallergieën geldt dat als het ingrediënt waarvoor je hond allergisch is eenmaal is geïdentificeerd (door middel van een eliminatie-dieet), de belangrijkste maatregel is om ervoor te zorgen dat je hond alleen een hoogwaardig dieet eet waarin dit ingrediënt niet voorkomt.
Bij atopische dermatitis moet de allergieverwekker zoveel mogelijk worden vermeden. Daarnaast is de behandeling erop gericht om de jeuk te stillen en verdere huidontsteking te voorkomen. Immuuntherapie (desensibilisatie of hyposensibilisatie) wordt soms toegepast, omdat atopische dermatitis op zichzelf niet kan worden genezen.
Er zijn vier basisbenaderingen die we in combinatie met elkaar kunnen gebruiken om hondenallergieën te beheersen:
- Vermijd de allergieverwekkers waar mogelijk (bijv. regelmatig schoonmaken om huisstofmijt te minimaliseren, regelmatige vlooienbestrijding, bepaalde voedingsmiddelen of schoonmaakproducten vermijden)
- Huidverzorgende middelen gebruiken om waar nodig verzachtende ingrediënten in te brengen
- Geneesmiddelen om jeuk en huidontsteking te verminderen
- Immuuntherapie (desensibilisatie)
Het is belangrijk te beseffen dat allergieën een levenslange aandoening zijn en dat een behandeling die vandaag werkt, morgen minder effectief kan zijn. Dat is normaal, voel je niet ontmoedigd, het is gebruikelijk om de behandeling bij te sturen. Elke hond is uniek, de allergieën van elke hond zijn ook uniek, net als hun verloop, dus de behandeling moet ook uniek zijn. Er is geen oplossing die voor elke hond werkt. In ieder geval is het gebruik van langdurige huidverzorgende producten om hun huid te kalmeren een goed hulpmiddel om de symptomen in de hand te houden.
Secundaire infecties
Huidinfecties (bacteriën of gisten) zijn meestal het gevolg van een andere aandoening. De behandeling van huidinfecties berust op vier belangrijke componenten:
- De ziektekiemen elimineren
- De pijn, jeuk en ontsteking verlichten
- De huidbarrières herstellen
- De onderliggende oorzaak aanpakken
Het verwijderen van ziektekiemen wordt meestal gedaan met antiseptische (ontsmettende) huidproducten (antibiotica worden meestal alleen gebruikt in geval van een diepe infectie of bij hardnekkige gevallen).
Het verlichen van pijn, jeuk en ontsteking, en het herstellen van de huidbarrieres, kan worden bereikt met huidverzorgende producten die verzachtende en herstellende bestanddelen bevatten. Een shampoo, mousse en pads, met chloorhexidine 3% voor een antibacteriële en schimmelwerende werking en Ophytrium om de huid te kalmeren, de huidbarrière te versterken en de aanhechting van mogelijk ziekteverwekkende bacteriën te verminderen.
Om herhaling van huidinfecties te voorkomen, is het belangrijk de onderliggende oorzaak vast te stellen en te behandelen. Tijdens de behandeling van de huidinfectie zal je dierenarts waarschijnlijk een aanvullende behandeling aanbevelen om het ongemak van je hond te verlichten.
Hoe voorkom je verdere schade aan de huid?
Naast het behandelen van zowel de binnen- als buitenkant van de huid, kan het nuttig zijn om een daadwerkelijke barrière te vormen tussen de huid en de nagels. Het doel is om te voorkomen dat een patiënt de huid door krabben verder beschadigt, terwijl toch de behoefte om te krabben wordt bevredigd. Dit kan zo eenvoudig zijn als het gebruik van een halsband om de oren, het hoofd en de nek te beschermen. Of gebruik een huisdierenshirt om de romp en buik te bedekken en te beschermen. Babykleding werkt ook goed als je die voorhanden hebt.
Je kunt de huid ook beschermen door ervoor te zorgen dat de nagels geknipt en glad gehouden worden.
Vergeet niet om de bedekking zeer regelmatig te verwijderen (minstens twee keer per dag) en de onderliggende huid te controleren op roodheid of natheid. Je kunt een huidaandoening zeker verergeren als deze bedekt is en om wat voor reden dan ook nat wordt, waardoor de perfecte omgeving voor gist en schimmel ontstaat.