Heeft jouw kat jeuk?
Marina G DierenartsJeuk komt veel voor bij katten. Het valt vaak minder op dan bij honden, omdat katten vaker likken dan krabben. Je kat lijkt zijn vacht dan gewoon meer te verzorgen. Goed naar het gedrag van je kat kijken is dus erg belangrijk.
Klinkt dit bekend? Je hebt gemerkt dat je kat veel tijd besteedt aan krabben, likken, bijten of het verzorgen van zijn huid en vacht. Het is zo ver gevorderd dat je kat hier behoorlijk last van heeft, en je weet niet wat je moet doen?
Een jeukende huid (ook wel pruritus genoemd) betekent meestal dat er iets mis is met de gezondheid van je kat. Helaas is het ook niet specifiek voor een bepaalde ziekte, wat betekent dat het vaststellen en behandelen van de onderliggende oorzaak lastig kan zijn.
Hoe kun je zien of je kat jeuk heeft?
We hebben allemaal wel eens gezien dat onze katten krabben, dus hoe kun je zien wanneer hun huid echt jeukt en ongemak veroorzaakt? Enkele tekenen om op te letten zijn:
- Meer krabben dan normaal - als je merkt dat je kat regelmatig krabt en niet slechts één of twee keer, is dat een teken van een probleem.
- Overmatige vachtverzorging en plukken aan de vacht
- Overmatig wrijven van hun kop of lichaam tegen voorwerpen (meer dan normaal)
- Kauwen of bijten op hun huid of vacht
- Kale plekken (haaruitval)
Wat veroorzaakt jeuk bij katten?
Er zijn veel oorzaken voor jeuk, sommige zijn heel duidelijk zoals vlooien of teken maar het kan ook het gevolg zijn van een inwendige ziekte.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van jeuk zijn:
Huidparasieten zoals vlooien en mijten
Vlooien zijn de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij katten, maar zij zijn niet de enige parasieten die zich te goed kunnen doen aan de huid van je kat.
Mijten, muggen en vliegende insecten kunnen ook ongemak en irritatie veroorzaken, hoewel ze over het algemeen minder vaak voorkomen. Mijten, zoals Cheyletiella, ook bekend als wandelende roos, kunnen zelfs moeilijker te behandelen zijn dan vlooien. Schurftmijten kunnen daarbij ook nog van katten op mensen overspringen. Tenslotte zijn er nog demodex mijten, die veroorzaken een huidaandoening die demodicose heet.
Een preventieve behandeling van jouw kat is altijd de beste manier om parasietenplagen te voorkomen en te behandelen. Volg hiervoor de aanbevelingen van de fabrikant, behandel wel álle huisdieren in huis, en behandel de omgeving als je externe parasieten hebt gezien.
Allergieën, een veel voorkomende aandoening bij katten
Katten kunnen net als wij last hebben van allergieën, en het kan een zeer jeukende huid veroorzaken. Allergieën bij katten kunnen onder meer bestaan uit:
- Vlooienallergie - waarbij een kat allergisch is voor het speeksel van vlooien
- Voedselallergie - veroorzaakt door een allergieverwekker in de voedig, bijvoorbeeld kip, lam, rund, zuivelproducten of tarwe.
- Atopische dermatitis - een allergie voor iets in de omgeving van je kat, zoals pollen, gras, huisstofmijt enz.
Allergische reacties kunnen vele oorzaken hebben en naast jeuk nog een heleboel andere problemen veroorzaken.
Deze oorzaken kunnen elkaar overlappen, wat betekent dat je kat tegelijkertijd een voedselallergie en een atopische (omgevings)allergie kan hebben.
Huidinfecties
Huidinfecties kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan organismen. Meestal bestaat er een onderliggend probleem, waardoor de weerstand van de huid afneemt en infecties kunnen optreden. Krabben door jeuk is daarvan een voorbeeld.
Dit betekent dat infecties, al dan niet bacterieel, vaak het gevolg zijn van een verzwakt afweersysteem in de huid, aangezien kapotte en gewonde huid gemakkelijk wordt geïnfecteerd.
Schimmelinfecties zoals ringworm kunnen bij katten leiden tot haaruitval (alopecia) en een korstige, rode huid (soms cirkelvormig), hoewel de jeuk sterk varieert.
Contact met huidirriterende stoffen
Ongelukjes kunnen gebeuren! Als je ziet dat je kat plotseling als een gek krabt, is het de moeite waard om te onderzoeken of hij in contact is gekomen met iets dat de huid kan irriteren, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen of andere producten.
Bel zo snel mogelijk je dierenarts, want veel producten kunnen in grote hoeveelheden of als ze te lang op de huid blijven zitten gevaarlijk zijn voor je kat. Als je weet waar je kat mee in aanraking is gekomen, houd die informatie dan bij de hand terwijl je met je dierenarts praat.
Psychogene alopecia
Dit is een psychisch probleem bij katten die om een of andere reden angstig zijn, waarbij de kat eigenlijk geen jeuk heeft. Veel van de symptomen kunnen echter hetzelfde lijken, bijvoorbeeld overmatig likken en haren trekken, waardoor plekken van haaruitval of zelfs gebroken haren ontstaan. De diagnose van psychogene alopecia bestaat uit het uitsluiten van andere oorzaken en het beoordelen van de thuissituatie van de kat en mogelijke oorzaken van stress.
Hoe kan je je kat helpen?
Wanneer je te maken krijgt met jeuk bij de kat, is het eerste wat in je opkomt: gaat dit wel over?
De oorzaken van jeuk (pruritus) zijn zeer uiteenlopend en daarmee ook het antwoord op deze vraag. Het goede nieuws is dat, in het algemeen, jeuk verdwijnt met een goede behandeling of, in ieder geval, dat het mogelijk is om het voldoende onder controle te houden.
Afhankelijk van de oorzaak kan het oplossen van jeuk zo eenvoudig zijn als het regelmatig toepassen van een vlooienbehandeling. Sommige oorzaken zijn echter moeilijker vast te stellen en te behandelen.
Zoek hulp bij de dierenarts
De belangrijkste stap is om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Deze zal de nodige tests uitvoeren en kan zo het onderliggende probleem van de jeuk opsporen.
Complexe huidproblemen kunnen je wanhopig maken, vooral als ze worden veroorzaakt door allergische reacties of door een verborgen probleem elders op het lichaam. De diagnose bestaat daarom vaak uit meerdere stappen, en de behandeling zal in sommige gevallen levenslang zijn.
Vertrouw op je dierenarts en bespreek je zorgen of problemen. Er zijn veel opties beschikbaar, en je kat zal waarschijnlijk niet het eerste huisdier zijn dat sommige onderdelen van de behandeling lastig vindt.
Houd een nauwkeurige registratie bij
Registreer het verloop van de problemen om zo snel mogelijk de juiste oorzaak te vinden:
- Wanneer is het begonnen?
- Hoe heb je het opgemerkt?
- Is dit de eerste keer dat het gebeurt?
- Waar kan jouw kat naartoe?
- Is er een kans dat je huisdier iets gevaarlijks heeft ingeslikt of ermee in contact is gekomen?
- Heeft hij andere gezondheidsproblemen?
- Gebruikt je kat momenteel medicijnen?
- Is de behandeling tegen vlooien en teken up-to-date?
- Zijn er nog andere huisdieren in huis?
Het is verleidelijk om te denken dat jeuk zichzelf oplost, maar je zal gemerkt hebben dat je kat zich niet zo goed voelt en het krabben hem ongemak bezorgt. Als het niet wordt behandeld, ontstaan er waarschijnlijk wondjes en daarmee stijgt de kans op infecties.
Wat misschien een vrij eenvoudige situatie was, kan snel uitgroeien tot een complexe, veel schadelijkere aandoening. Wacht dus niet te lang met naar je dierenarts te gaan.
Wees geduldig en houd je zo lang als nodig aan het behandelplan
Er kunnen veel problemen zijn die een jeukende huid veroorzaken en al die problemen moeten worden behandeld. Houd je daarom nauwkeurig aan het door je dierenarts opgestelde behandelplan. Anders moet je misschien stappen terug doen of zelfs helemaal opnieuw beginnen. Afhankelijk van de oorzaak kan een levenslange behandeling van je kat noodzakelijk zijn.
Snelle verlichting van de symptomen
Naast het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen die je kat kan hebben, moet de jeuk snel worden behandeld om verdere schade aan de huid te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, waaronder het gebruik van uitwendige producten om verzachtende en herstellende ingrediënten aan te brengen op plaatsen waar dat nodig is. Afhankelijk van de situatie kan je dierenarts orale of injecteerbare medicatie voorschrijven om de jeuk te verlichten. Producten met ophytrium zijn samengesteld om jeuk te verzachten, de beschadigde barrière te versterken en het evenwicht van de huidflora te herstellen. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zodat je kat niet in bad hoeft. Bij een huidinfectie kan je dierenarts antiseptische (ontsmettende) producten aanbevelen, zoals de DOUXO® S3 CHLO-lijn.
Voorkom verdere schade
Wondjes zullen niet genezen als je kat blijft krabben of zich blijft poetsen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je kat de beschadigde huid niet kan bereiken.
We weten dat katten geen fan zijn van pakjes of kraagjes, maar bedenk dat een paar minuten likken aan een hotspot de geboekte vooruitgang gemakkelijk kan verpesten en dat de situatie niet langer dan een paar dagen zal duren.